Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

HPV-rokote

Rokote muodostuu kun ihmisen papilloomaviruksen (HPV:n) pintavalkuaisaine kerääntyy viruksen kaltaisiksi tyhjiksi partikkeleiksi.

Rokotteeseen tarvittavaa L1-pintavalkuaisainetta voidaan valmistaa geeniteknologian keinoin helposti suuria määriä ilman virus-DNA:n karsinogeenista osaa. Lopullisessa, kolmasti annosteltavassa rokotteessa ei DNA:ta ole lainkaan.

HPV-rokote synnyttää vereen HPV-infektioon verrattuna 100-kertaisen vasta-ainetason. Limakalvoille tihkuu 10% veren vasta-ainepitoisuudesta - riittävästi neutraloimaan suurempia virusmääriä kuin mitä luonnossa tavataan. Kymmenillä tuhansilla koehenkilöillä HPV rokotteet ovat aiheuttaneet jonkun verran enemmän paikallisoireita (mm. kipu, pistoskohdan punoitus) kuin verrokkirokotteet, mutta saman verran lieviä yleisoireita (mm. päänsärky, heikotus). Molemmat antavat yli 90 % suojan syöpää aiheuttavia HPV16 ja HPV18 -infektiota vastaan. HPV-rokotteen antama suoja ulottuu myös jälkimmäisten sukulaisviruksiin: HPV31 ja HPV45.

Rokote suojaa tartunnalta ja estää tartuttavuuden, mutta ei paranna infektiota. Nyt tutkittavina olevissa yhdistelmärokotteissa ovat mukana syöpää aiheuttavat HPV tyypit 16 ja 18, mutta aikanaan rokotteisiin tultaneen sisällyttämään kaikki väestössä esiintyvät merkittävät HPV-tyypit.

Katso video HPV-rokote - kesto 5.23

Lue lisää rokotteesta»

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 6.5.2009 14.49 Muokkaa