Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Kansainvälinen yhteistyö

HPV-rokotetutkimus ei olisi mahdollista ilman kansainvälistä yhteistyötä. Nobelin lääketieteen palkinnon saaneelta professori zur Hausenilta, Saksan Heidelbergistä, saimme jo 1990-luvun alussa reagenssit HPV16 ja 18 tyyppien osoittamiseen suomalaisilta kohdunkaulansyöpä potilailta osana HYKS:n Naistenklinikan väitöskirjatyötä.

Kymmenkunta vuotta sitten saatoimme, pohjoismaisten seerumipankkien ja väestöpohjaisten syöpärekistereiden yhteistyön tuloksena, osoittaa, että henkilöillä, joilla oli syöpävaarallisten HPV-tyyppien vasta-aineita, oli 12-kertainen riski sairastua kohdunkaulansyöpään ja nenänielun levyepiteelisyöpään. HPV16/18-infektion sairastaneilla todettiin kohonneita riskejä sairastua myös peräaukon syöpään ja genitaalialueen syöpiin.

Kaiken kaikkiaan kymmeniätuhansia nuoria naisia ja tuhansia nuoria miehiä koskeneet rokotetutkimukset on toteutettu yli kymmenessä maassa. Suomi on ollut mukana käytännöllisesti katsoen kaikissa tutkimuksissa. Nyt käynnissä oleva varhaisnuorten tutkimus suunniteltiin yhteistyössä Lontoon Imperial Collegen tutkijoiden kanssa, ja sen tutkimusasetelma on kutsuttu esiteltäväksi 25:een kansainväliseen papilloomavirus-kokoukseen, joka järjestetään toukokuussa 2009 Ruotsissa.  

Katso video Kansainvälinen kehitystyö HPV-infektioiden ja kohdunkaulansyövän poistamiseksi - kesto 3.30
Katso video HPV-rokotetutkimus Suomessa ja muualla maailmassa - kesto 3.02

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 19.2.2009 14.38 Muokkaa