Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Poikien rokottaminen

uutiset_pojat.gifHPV-infektioista vajaa puolet hankitaan ensimmäistä yhdyntää seuraavien 3 - 4 vuoden aikana. Peruskoulun 8. luokkalaisista 15 - 20 % tytöistä ja alle 15 % pojista on ollut yhdynnässä. Keskimääräinen yhdyntöjen aloittamisikä maassamme on tytöillä edelleen 16.5 vuotta, pojilla hieman korkeampi. Valtaosa (85 - 90 %) 18-vuotiaista hyötyy ennaltaehkäisevästä HPV-rokotteesta, mutta rokotusohjelmassa se tulisi saada osana  yläkoulujen seksuaaliterveyskasvatusta. 

Tutkimukset HPV-rokotteen synnyttämä immuniteetti on voimakkain nuorilla tytöillä ja pojilla. Ennen 15 ikävuotta annettuna rokote synnyttää yli kaksi kertaa korkeammat vasta-ainetasot kuin murrosiän jälkeen. Rokotuksella saadut HPV16/18 vasta-ainetasot olivat pojilla jopa hieman tyttöjen vasta-ainetasoja korkeammat, mutta erot eivät olleet merkitseviä. Rokotteen sivuvaikutuksilla, jotka olivat lieviä, ei myöskään ollut eroja tyttöjen ja poikien välillä.

Syöpävaaralliset HPV-tyypit aiheuttavat penissyöpää, jota tavataan Suomesssa noin 50 tapausta vuodessa. Muutkin HPV:n aiheuttamat syövät miehillä ovat harvinaisia, mutta todennäköisesti rokotuksella torjuttavissa.  Tartuntaketjut katkaisemalla 12-15-vuotiaiden rokotus aikaistaa terveyshyötyjä syövän ehkäisyssä. Matemaattisen mallin perusteella poikien rokottamisen hyöty näkyisi väestössä myös 20 % lisäsuojana kohdunkaulansyöpää vastaan.  

Hyvän vasta-ainetuotannon vuoksi poikien HPV-rokottamisen tärkein vaikutus on tartuttavuuden vähentäminen. Tyttöjen ja poikien rokottaminen 40 - 70 % kattavuudella suojaa laumaimmuniteettivaikutuksen vuoksi myös 25 % rokottamattomista HPV-infektioilta. Vastaavaa ilmiötä pelkkä tyttöjen rokottaminen ei matemaattisessa mallissa saanut aikaan. Rokotusohjelman vakiinnuttua syöpävaaraa aiheuttavien HPV-tyyppien häviäminen (eradikoituminen) nuorten seksuaalisesti aktiiviseen ikään tulevien syntymäkohorttien joukosta on mallien mukaan todennäköistä. Useampia ikäluokkia voitaisiin rokottaa yhtaikaisesti laumaimmuniteetin levittämiseksi nopeasti.

Katso video Poikien rokottaminen HPV-infektiota vastaan - kesto 2.30

Katso video Poikien osallistuminen HPV-rokotetutkimukseen - kesto 3.25

 

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 19.2.2009 14.35 Muokkaa