Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Kohdunkaulansyövän torjuntaan

Nuorilla tavattavilla "korkean riskin" HPV-tyyppien aiheuttamilla, limakalvovaurioilla on huomattavasti suurempi taipumus parantua kuin jäädä pitkäkestoiseksi tai edetä kohdunkaulansyövän esiasteeksi, saati syöväksi. Myös kohdunkaulansyövän lievien esiasteiden paranemistaipumus on suuri. Tämä johtuu siitä, että elimistön on helppo tunnistaa HPV-positiiviset esiastesolut vieraiksi ja juuria myös virus. Viiden vuoden välein toteutettavat seulonnat, ja niiden aloittaminen 25- tai 30-vuoden iässä perustuvat siihen, että pyritään löytämään ja hoitamaan pitkäkestoisen HPV-infektion seurauksena syntyneet esiasteet, joiden etenemistaipumus on suurentunut.

Rokote on annettava ennen tartunnan mahdollisuutta. Suomessa tehtävissä tutkimuksissa on päädytty tarjoamaan HPV-rokotetta 16-17-vuotiaille tytöille, joista valtaosa ei ole altistunut tartunnalle. Kaikki 18-vuotiaat tytöt muodostavat verrokkiryhmän. Rokotettujen ja rokottamattomien pitkäaikaisseuranta on mahdollista vain pohjoismaissa, joissa syöpärekistereihin kerätään tiedot kaikista maassa tavattavista syöpätapauksista. Vuoteen 2015 mennessä on mahdollista todeta, eroaako kohdunkaulansyövän vakavien esiasteiden (kuva 4) ilmaantuvuus rokotettujen ja rokottamattomien välillä.

Selvä ero olisi peruste HPV-rokotteen ottamiseksi ohjelmaan myös kehittyvissä maissa. Rokotetta tultaisiin tarjoamaan 10-12-vuotiaille tytöille kolmena annoksena. Lisäksi 5-10 vuoden välein toistuvilla tehosteilla pitäisi varmistaa, että rokotteen antama suoja on parhaimmillaan seksuaalisen aktiivisuuden alettua, ja että suoja säilyy.

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 4.2.2009 11.33 Muokkaa