Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Papilloomavirusten häätäminen

Ajatellaan, että sukupuoliyhteydessä tapahtuva tartunta sulkee pois mahdollisuuden häätää taudinaiheuttaja väestöstä. HPV:n häätämisen kannalta asia voi olla näin, mutta merkitsevä vähentyminen infektion esiintyvyydessä on mahdollista saada aikaan samasta syystä.

Seksuaalikäyttäytyminen on näet assortatiivista: niiden henkilöiden partnereilla, joilla on paljon partnereita on paljon partnereita, ja niiden partnereilla, joilla on vähän partnereita on vähän partnereita. Koska HPV-rokote estää sekä tartunnan että tartuttavuuden, laskee viruksen esiintyvyys jälkimmäisessä ryhmässä (valtaväestö) nollaan jo kun 50% on saanut rokotuksen. Vaikka ryhmiä on useita ja niiden välillä kanssakäymistä, Suomessa tavanomaisella 95% rokotekattavuudella rokotteeseen sisällytettävien "korkean riskin" HPV-tyyppien on vaikea säilyä ekologisessa lokerossaan. Kansanterveyslaitoksella on valmius seurata ettei tyhjentyvä lokero täyty rokotteeseen kuulumattomilla HPV-tyypeillä.
Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 4.2.2009 11.37 Muokkaa