Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Rokote seksitauteja vastaan?

HPV-rokote on osa seksitautien torjunnassa tavoiteltavaa kokonaisuutta. Seuraavaksi yleisimmät taudinaiheuttajat ovat Chlamydia trachomatis (klamydia) bakteeri ja herpes simplex virus tyyppi 2 (HSV-2), molemmat yli 20% esiintyvyydellä. Yleistyneen suuseksin vuoksi genitaaliherpestä aiheuttaa nykyisin myös yskänrokkovirus (HSV-1).

Vain yhteen viruksen gD pintavalkuaisaineeseen perustuvat HSV-1 ja HSV-2 rokotteet ovat edenneet pitkin askelin. Vastikään raportoitu parhaimmillaan 75% suojavaikutus viittaa siihen, että HSV- ja HPV-rokotteet voitaneen tulevaisuudessa yhdistää. Klamydiarokotteen kehittämistä on mutkistanut HIV-rokotteen tapaan puuttuva yksimielisyys siitä mikä bakteerin osa olisi paras immuunivasteen herättäjä. Laumaimmuniteetin väestövaikutukset klamydian tartuttavuuteen voisivat heikollakin rokotteella vähentää infektion esiintyvyyttä jopa 50%.

Perustellusta toiveikkuudesta huolimatta yhdistetylläkään seksitautirokotteella rokottaminen ei poista tarvetta käyttää kondomia suojauduttaessa sukupuoliyhteydessä tarttuvilta taudinaiheuttajilta. Pysyvän parisuhteen ulkopuolella suojautumistarve säilyy aina.
Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 4.2.2009 11.39 Muokkaa