Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Miksi poikien kannattaa ottaa HPV-rokote?

Vähintään yhden syöpävaarallisen ihmisen papilloomavirus (HPV) tyypin aiheuttaman infektion on sairastanut ainakin kolmasosa nuorista aikuisista miehistä ja naisista, mutta lopulta jopa 70 % väestöstä saa infektion. Naisilla HPV aiheuttaa kohdunkaulansyövän lisäksi muita ano-genitaalialueen ja nielun syöpiä - yhteensä 10 % kaikista naisten syövistä. Nämä muut HPV:n aiheuttamat syövät muodostavat jopa 5 % kaikista miesten syövistä. Se, että yli 90 %:lta kaikkien syöpävaarallisten HPV-tyyppien aiheuttamilta infektioilta suojaavat HPV16/18 kaltaisia partikkeleita sisältävät rokotteet todennäköisesti estävät nämä miesten syövät on tärkein syy sille miksi poikien kannattaa ottaa HPV-rokote.

 

Toinen syy HPV-rokotteen ottamiselle on suojautuminen ulkoisilta, ihon ja sukuelinten syyliltä, joita lähinnä aiheuttavat vain ei-syöpävaaralliset HPV-tyypit 6 ja 11. Harvinaisemmissa tapauksissa kuitenkin myös HPV16 ja HPV18 aiheuttavat näitä ulkoisia muutoksia, joilla on myös taipumus muuttua pahanlaatuisiksi. Erityisesti HPV6/11 kaltaisia partikkeleita sisältävät rokotteet ovat hyödyllisiä pojille suojauduttaessa ihon- ja sukuelinten syyliltä.

 

Kolmatta syytä vuoden 2008 Nobelin lääketieteen palkinnon saaja Harald zur Hausen (kts. video rokotiitus.net) kutsuu haastattelussaan "yleiseksi solidaarisuudeksi". Sekä poikien että tyttöjen rokottamisen seurauksena syntyvä lauma-immuniteetti perustuu siihen, että rokotettu ei ole tartuttava eikä siirrä infektiota eteenpäin. Seksin yhteydessä tarttuvien HPV-infektioiden estämisessä lauma-immuniteetti vaikutus on voimakas, ja poikien rokottaminen erityisen tärkeätä

 

Lopuksi ennaltaehkäisevästä rokotteesta on hyötyä vain jos sen antama suoja on saatu ennen tartunnan mahdollisuutta eli yhdyntöjen aloittamista. Tästä syystä yläkouluikäisten poikien kannattaa ottaa suomalaisissa tutkimuksissa pojilla turvalliseksi ja hyvin vastustuskykyä herättäväksi todettu HPV-rokote.

 

 

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 8.9.2009 11.55 Muokkaa