Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Miksi tyttöjen kannattaa ottaa HPV-rokote?

Vähintään yhden syöpävaarallisen ihmisen papilloomavirus (HPV) tyypin aiheuttaman infektion on sairastanut ainakin kolmasosa nuorista aikuisista naisista ja miehistä, mutta lopulta jopa 70 % väestöstä saa infektion. Naisilla HPV aiheuttaa kohdunkaulansyövän lisäksi muita ano-genitaalialueen ja nielun syöpiä - yhteensä 10 % kaikista naisten syövistä. Se, että yli 90 %:lta kaikkien syöpävaarallisten HPV-tyyppien aiheuttamilta infektioilta suojaavat HPV16/18 kaltaisia partikkeleita sisältävät rokotteet todennäköisesti estävät yhtä tehokkaasti kaikki nämä naisten syövät on tärkein syy sille miksi tyttöjen kannattaa ottaa HPV-rokote.

Käytössä olevat HPV-rokotteet estävät hyvin lähes kaikki (>90 %) HPV-infektioiden aiheuttamat kohdunkaulansyövän esiasteet. Suomessa tehdään 3000 kohdunsuun nk. konisaatioleikkausta, jossa poistetaan osa kohdunsuusta, vuodessa näiden esiasteiden hoitamiseksi. Leikkaus on tarpeen syövän esiasteen poistamiseksi, mutta kaksinkertaistaa ennenaikaisen synnytyksen riskin. HPV-rokotus vähentää merkittävästi konisaatioleikkausten määrää ja ehkäisee näin ollen myös keskosuutta.

Kolmas syy HPV-rokotteen ottamiselle on suojautuminen ulkoisilta, ihon ja sukuelinten syyliltä, joita lähinnä aiheuttavat vain ei-syöpävaaralliset HPV-tyypit 6 ja 11. Harvinaisemmissa tapauksissa kuitenkin myös HPV16 ja HPV18 aiheuttavat näitä ulkoisia muutoksia, joilla on myös taipumus muuttua pahanlaatuisiksi. Erityisesti HPV6/11 kaltaisia partikkeleita sisältävät rokotteet ovat hyödyllisiä tytöille suojauduttaessa ihon- ja sukuelinten syyliltä.

Lopuksi ennaltaehkäisevästä rokotteesta on hyötyä vain jos sen antama suoja on saatu ennen tartunnan mahdollisuutta eli yhdyntöjen aloittamista. Tästä syystä yläkouluikäisten tyttöjen kannattaa ottaa suomalaisissa tutkimuksissa turvalliseksi, hyvin vastustuskykyä herättäväksi ja tehokkaaksi todettu HPV-rokote.

 

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 8.9.2009 12.14 Muokkaa