Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Tutkimuksen tekijät: Helsinki/HYKS

Nuorten riskikäyttäytyminen on lisääntynyt

Dan Apter

dan_apter.jpgDan ApterVäestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter kertoo, että Väestöliiton vuonna 2000 kahdeksasluokkalaisilla tehdyn seksuaaliterveystietokyselyn mukaan tytöillä oli melko heikot tiedot seksuaaliterveysasioista ja pojilla erittäin heikot tiedot. Seksuaaliterveysopetus on kouluissa ollut 1990-luvun puolivälin jälkeen vaihtelevaa. Vuonna 2002 eduskunta määräsi terveystiedon pakolliseksi oppiaineeksi, joten Apterin mukaan on todennäköistä, että opetus paranee tulevaisuudessa.

- Klamydia on lisääntynyt hyvin voimakkaasti nuorten keskuudessa. Asian pohjalla vaikuttavat monet taustatekijät. Terveydenhuoltopalvelut ovat heikentyneet ja raskaudet ja sukupuolitaudit lisääntyneet viimeisten viiden vuoden aikana nuorten keskuudessa, Apter kertoo.

- Riskikäyttäytymistä on enemmän, hän sanoo.

Dan Apterin työ seksuaaliterveysklinikan ylilääkärinä sisältää toiminnan suunnittelua ja johtamista yhdessä henkilökunnan kanssa, erilaisia tutkimuksia ja nuorille suunnattuja kampanjoita Avoimet Ovet-projektin puitteissa. Apterin mukaan HPV-rokotetutkimus on erittäin tärkeä juttu.

HPV-rokotetutkimuksen yhteydessä tehdyissä koulurekrytoinneissa Helsingissä pidettiin 70-80 luentotilaisuutta lukion ekaluokkalaisille ja ammattioppilaitoksissa opiskeleville. Seksuaaliterveydestä sai tietoa noin 2000 tyttöä ja tutkimukseen rekrytoitui 250 tyttöä.

- Työn hyviä puolia ovat vaihtelevuus ja monipuolisuus. Yritetään yhdessä vaikuttaa tärkeisiin asioihin. Väestöliitto on 60 vuotta vanha järjestö, jonka toimintaan sisältyy monenlaista, Apter kertoo.

Apterin mukaan tietämättömyys ja sekoilu sekä nuorten että terveydenhoidosta päättävien ja poliittisten päättäjien keskuudessa on lisääntynyt. Hänen mukaansa on tehty ristiriitaisia ja lyhytnäköisiä päätöksiä, leikkauksia ja supistuksia, joita sitten yritetään paikata antamalla hätäapua, kun ensin on viety resurssit pois.

- Terveyspolitiikkaan kaivataan suunnitelmallisuutta, jonka mukaan resursseja jaettaisiin myös nuorten terveydenhuoltoon, Apter sanoo.

Nuorten parissa työskentely on Apterin mukaan erittäin mielenkiintoista, nuoret ovat avoimia ja kyselevät suoraan tärkeitä asioita. Työssä on oleellista tunne, että pystyy auttamaan ja vaikuttamaan sekä edistämään tärkeällä tavalla nuorten hyvinvointia ja terveyttä, Apter kertoo.

- On tärkeää, että nuori arvostaa itseään ja osaa puolustaa etujaan sekä vaatia itselleen koulutusta ja terveydenhuoltopalveluita, Apter sanoo.

 

 

Rokotetutkimuksesta on tullut positiivista palautetta

Kaisa Heikkilä

kaisa_rimpila.jpgKaisa Heikkilä Helsingin Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön tutkimushoitaja Kaisa Rimpilä kertoo, että HPV-rokotetutkimuksen tiimoilta tehdyissä kouluvierailuissa innostus oli suuri ja soittoja tulee edelleen.

- Tieto tutkimuksesta leviää kavereiden mukana, Heikkilä kertoo.

Tutkimuksesta on tullut positiivista palautetta. Heikkilä kokee HPV-rokotetutkimuksen tärkeäksi. Hänen mukaansa työssä voi antaa valistusta, jota nuoret eivät välttämättä saa riittävästi terveydenhoitajilta kouluissa, johtuen varmaankin siitä, että kaikissa kouluissa ei ole omaa terveydenhoitajaa.

Heikkilän mukaan tilanne kouluissa on jakautunut, toisilla on tietoa seksuaaliterveysasioista mutta toisten tiedot ovat vähäisempiä. Tietoa voisi jakaa jo kuudesluokkalaisille ja nimenomaan pojatkin on tärkeätä saada mukaan, sillä internet, joka on nykyisin suosittu, antaa vääränlaisen kuvan seksiasioista.

- Tyttöjen olisi tärkeä tietää, että voi sanoa ei, yhdyntä ei ole seurustelussa tärkeintä. Tästä asiasta olisi tärkeää saada tietoa myös pojille, kaikki ei ole itsestään selvää, sanoo Heikkilä. Hänen mukaansa tietoa tulee joka puolelta, mutta on eri asia, onko se oikeanlaista tietoa.

Yliopisto-opiskelijoiden ja lukiolaisten ero on Heikkilän mukaan se, että esimerkiksi tutkimuksessa mukana olevilla lääketieteen opiskelijoilla on enemmän tietoa seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista kuin lukiolaisilla.

- Vanhemmille opiskelijoille gynekologinen tutkimus ei ole yleensä uutta, kun taas nuoremmille se voi olla. Nuoremmille on tärkeää selittää kaikki huolellisesti gynekologisesta tutkimuksesta, sillä jos ensimmäinen kokemus on huono, niin tutkimukseen ei mielellään tule uudelleen, Heikkilä sanoo.

Työstään Heikkilä kertoo, että siihen kuuluu potilaista huolehtiminen, yhteydenpito potilaisiin, potilaiden haastattelut, rokottaminen, näytteiden otto ja yleensäkin potilaiden kokonaisvaltainen hoitaminen, johon kuuluu terveyskasvatus.

- Hoidan käytännön asiat ja avustan tutkijoita, Heikkilä kertoo.

- Hyviä puolia työssä ovat itsenäisyys ja motivoivuus, gynekologia on kiinnostavaa ja tykkään tehdä työtä nuorten kanssa, Heikkilä kertoo.

- Nuorille tulee painottaa, että kuunnelkaa toisianne ja kunnioittakaa toistenne tunteita, Heikkilä sanoo.

- Puhuminen auttaa ja läheisyys ja yhdessäolo ovat tärkeitä asioita, samoin itsensä suojaaminen. Jos joku asia askarruttaa, niin aina kannattaa kysyä ja ottaa rohkeasti yhteyttä esimerkiksi omaan terveydenhoitajaan tai ehkäisyneuvolaan, Heikkilä painottaa.

Yhteystiedot:
Vastuuhoitaja Kaisa Heikkilä
kaisa.heikkila (a) uta.fi
gsm 040 847 6021

Nuorten rokotetutkimuskeskus
Kätilöopiston sairaala
Sofianlehdonk.5 A
00610 Helsinki

 

4.4.2018 lähtien tutkimusaseman käyntiosoite on:

Naistenklinikka, 6.krs, huone B6.07

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 4.4.2018 9.50 Muokkaa