Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Tutkimuksen tekijät: Jyväskylä

Jyväskylän rokotusasemalle tulee paljon puheluita nuorilta

Anne Mikkonen

Jyväskylän rokotusaseman tutkimushoitaja Anne Mikkonen kertoo, että kouluissa pidettyjen tutkimuksesta kertovien tietoiskujen vastaanotto on ollut hyvä.

 

Rokotusasemalla työskentely on Mikkosen mielestä mielenkiintoista ja eläväistä.

- Työssä saa tavata ihania nuoria ja tehdä itse aikataulut, Anne Mikkonen kehuu.

Tutkimushoitajien mukaan nuoriso on nykyään paljon aktiivisempaa kuin aiemmin, he ottavat vastuuta ja hakevat ehkäisyä. Nuoret ovat rohkeampia puhumaan eivätkä kainostele. Nuorille tutkimushoitajat painottavat itsensä kunnioituksen ja toisesta huolta pitämisen merkitystä.

Ongelmat samantyyppisiä kuin ennen

Jyväskylän rokotusaseman lääkäreiden Sirkku Lantelan, Minna Moilasen ja Sirpa Astikaisen tehtäviin kuuluu vastaaminen aseman kaikesta toiminnasta, gynekologinen tutkimus ja näytteiden otto. Astikainen on työskennellyt nuorten parissa useampia vuosia. Hänen mielestään rokotustutkimuksessa on rauhallinen tahti ja uusiin asioihin on joutunut perehtymään paljon.

- Nuoret ovat tulleet innokkaina mukaan tutkimukseen, vaikka jännittäisikin, Astikainen sanoo.

Astikaisen mukaan nuorten keskuudessa on nähtävissä eräänlainen ryhmäjako. Osa huolehtii itsestään ja osa ei, niillä joilla menee huonosti, menee todella huonosti.

- Tutkimuksessa on mukana positiivisesti elämään suhtautuvia nuoria. Terveyskeskusten päivystyksissä on eri tilanne, Astikainen kertoo.

Sirpa Astikaisen mielestä nuorten tilanteessa ei ole vajaan kymmenen vuoden aikana tapahtunut radikaalia muutosta, vaan ongelmat ovat samantyyppisiä kuin ennen.

Yhteystiedot
Vastuuhoitaja Anne Mikkonen
anne.t.mikkonen (a) uta.fi
gsm 050 462 7384

Tampereen yliopisto
Nuorten rokotetutkimukset
Puistokatu 1 A 1
40100 Jyväskylä

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 12.9.2011 10.45 Muokkaa