Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Tutkimuksen tekijät: Lahti

Rokotetutkimus kohdistuu oikeaan ikäryhmään

 Marja Ikonen, Sirpa Rekonen ja Satu Rämö

Lahti.jpgLahden nuorten rokotetutkimusasemalla työskentelevät lääkäri Sirpa Rekonen ja tutkimushoitajat Marja Ikonen ja Satu Rämö ovat työskennelleet aiemmin perhesuunnitteluneuvonnassa. Heille ovat tuttuja seksuaaliterveysneuvonnan ja raskauden ehkäisyyn liittyvän neuvonnan lisäksi myös nuorten seurusteluun liittyvät huolet ja niissä tukeminen.

Lahden rokotetutkimusaseman lääkärin Sirpa Rekosen mukaan rokotetutkimus osuu kohderyhmän iän (16-17 -vuotiaat tytöt) puolesta oikeaan kohtaan.

- Moni aloittaa seurustelun tässä iässä ja ensimmäinen gynekologinen tutkimus, ehkäisyasiat ja seksuaaliterveysasiat tulevat ajankohtaisiksi, Rekonen kertoo. Rekonen on työskennellyt aiemmin terveyskeskuslääkärinä ja toiminut viime vuodet lähinnä äitiysneuvolassa ja perhesuunnitteluneuvolassa. Työskentely rokotetutkimukseen osallistuvien nuorten parissa on ollut positiivinen kokemus. Nuoret ovat olleet motivoituneita ja kiinnostuneita.

- Nuorisosta ja nykynuorten elämästä on tullut paljon myönteisempi kuva kuin terveyskeskuksessa, sanoo Rekonen.

- Rokotetutkimuksen myötä täytyy opetella uusia ja haasteellisia asioita, tutkimushoitaja Marja Ikonen sanoo. Työn hyviksi puoliksi hän mainitsee pienen asiakasryhmän, jolloin asiakkaisiin ehtii tutustua paremmin.

Rekosen mukaan työskentely rokotetutkimuksen parissa on haastavaa ja mielenkiintoista. Hänen mielestään kiireettömyys ja mahdollisuus kohdata asiakas kunnolla tuo työhön mielekkyyttä. Tämän ikäisten nuorten asenteisiin ja seksuaaliterveysasioihin voi vielä vaikuttaa.

Nuorten tämän hetkisestä tilanteesta tutkimusaseman työntekijät arvioivat, että suurimmalla osalla menee hyvin, mutta ongelmat kasautuvat osalle nuorista. Yhdyntöjen aloittamisikä on tilastollisesti hieman alentunut. Nuoriso ei niinkään ole muuttunut, mutta nykyään pinnalla ovat muut arvot kuin esimerkiksi työnteko.

Nuorille tutkimusaseman työntekijät haluavat välittää viestiä itsensä arvostamisen ja itsestä huolehtimisen tärkeydestä.

- On tärkeää, että harkitsee asioita siitä näkökulmasta, miten suojella itseään turhilta huolilta ja pettymyksiltä elämässä, he painottavat.

Yhteystiedot
Vastuuhoitaja Marja Ikonen
marja.ikonen (a) uta.fi
gsm 050 462 7380

Tampereen yliopisto
Nuorten rokotetutkimukset
Mariankatu 2
15110 Lahti

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 12.9.2011 11.09 Muokkaa