Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Tutkimuksen tekijät: Seinäjoki

Nuorista on tärkeää olla mukana rokotteen kehittämisessä

Mari Saarela ja  Tiina Petäjä

seinajoen_rokotusasema.jpgHPV-rokotetutkimus käynnistyi Seinäjoella loka-marraskuulla 2004. Seinäjoen Nuorisotutkimusaseman vastuuhoitaja Mari Saarela kertoo, että tällä hetkellä tutkimuksessa on mukana n. 700 seinäjokelaista nuorta.

- HPV-tutkimus on saanut positiivisen vastaanoton, aihe on kiinnostanut sekä lukioissa että ammattikouluissa pidetyissä infotilaisuuksissa, Saarela sanoo.

- Nuoria kutsutaan mukaan tutkimukseen kun he täyttävät 18,5 vuotta ja aikaa osallistumiselle on 19-vuotiaaksi. Tutkimukseen osallistuminen on maksutonta. Tutkimuksessa kaikilla nuorilla on mahdollisuus klamydiatestiin, lisäksi tytöillä on mahdollisuus papa-näytteenottoon ja ehkäisyasioiden päivittämiseen. Papa-näyte on kohdunsuulta otettava irtosolunäyte, josta tutkitaan mahdollista solu- tai tulehduksellisia muutoksia.

Tutkimushoitajan työn hyviä puolia ovat Mari Saarelan mukaan nuoret asiakkaat, joiden kanssa on kiva olla tekemisissä.

- Olen viihtynyt, työ on hauskaa ja itsenäistä, hän sanoo. Työhön nuorisotutkimussemalla sisältyy paljon puhelintyötä. Puhelimitse neuvotaan asiakkaita ja tekstiviesteillä varaillaan tai siirrellään aikoja. Työhön kuuluu asiakkaan kohtaaminen, haastattelut, neuvonta ja ehkäisystä huolehtiminen sekä nuorten ongelmien kuunteleminen. Tärkeää on kohdata asiakas kokonaisuutena, Saarela kertoo.

Seinäjoen Nuorisotutkimusaseman tutkijalääkäri Tiina Petäjä kertoo, että tutkimukseen on voinut osallistua tyttöjä ja poikia "vanhan" Seinäjoen ja Peräseinäjoen alueelta.

Tiina Petäjä toimii gynegologina Seinäjoen keskussairaalassa. Petäjän mukaan HPV-virusten hoito teetättää gynekelogeille todella paljon töitä ja ongelman pois saanti rokotteen avulla on hienoa.

Mari Saarela sanoo, että nuoret ovat positiivisia ja kiinnostuneita olemaan mukana tutkimuksessa.

- Nuoret ovat kinnostuneita omasta seksuaaliterveydestään ja ovat tämän vuoksi kokeneet tärkeäksi olla mukana nuorten seksuaaliterveyden kehittämisessä.

Yhteystiedot
Vastuuhoitaja Mari Saarela
mari.saarela (a) uta.fi
gsm 050 367 9451

Tampereen yliopisto
Seinäjoen rokotusklinikka
Keskuskatu 6
60100 Seinäjoki

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 13.9.2011 11.11 Muokkaa