Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Tutkimuksen tekijät: Vaasa

Vaasalaiset tytöt ovat kiinnostuneita omasta terveydestään

Riitta Häyry

sofia_svartsjo_karola_lytts.jpgHelmikuun 2005 lopulla aloitettiin Vaasassa HPV-rokotetutkimus. Karola Lytts, joka oli tuolloin rokoteaseman vastaava tutkimushoitaja, kertoo toimineensa koordinaattorina asemaa perustettaessa.

Karola Lytts on työskennellyt aiemmin perhesuunnittelussa ja neuvolatöissä sekä projektikoordinaattorina Vaasan sairaanhoitopiirissä. Rokotetutkimukseen Karola siirtyi ammattikorkeakoulusta, jossa hän toimi tutkimusassistenttina. Karola kertoo, että aikaisemmasta työkokemuksesta on ollut paljon hyötyä rokotetutkimustyössä.

- Rokotetutkimuksessa työskentely on mielenkiintoista, vaihtelevaa, itsenäistä ja vastuullista, Lytts kuvailee.

Karola Lytts kertoo, että Vaasan rokoteasemalle on tullut asiakkaita myös Vaasan ympäristökunnista, esimerkiksi Mustasaaresta, Laihialta, Vähästäkyröstä, Isostakyröstä, Maalahdesta, Korsnäsista, Kristiinankaupungista, Närpiöstä sekä Maksamaalta ja Vöyriltä.

- Yhteydenottoja on tullut pitkienkin matkojen päästä, Lytts sanoo. Vaasassa rokotetutkimuksessa on mukana sekä suomen- että ruotsinkielisiä asiakkaita.

Tutkimuksessa mukana olevat tytöt ovat Lyttsin mukaan avoimia ja reippaita tyttöjä, jotka ovat kiinnostuneita omasta terveydestään ja pitävät itsestään huolta. Kaikilla tutkimuksessa mukana olevilla ei ole välttämättä vielä ehkäisyn tarvetta eikä syy tutkimuksessa mukanaoloon ole ilmainen ehkäisy, Lytts kertoo.

Vaasan Rokoteasemalla lääkärinä toimii Karolina Lönnberg, joka on myös terveyskeskuslääkäri. Lääkärin työhön rokoteasemalla kuuluu ensimmäisen gynekologisen tutkimuksen tekeminen ja informaation jakaminen sukupuolitautien ehkäisemiseksi.

Tytöt saavat rokotetutkimuksessa hyvän alun gynekologisia tutkimuksia koskevissa asioissa ja riittävästi tietoa sukupuolitaudeista.

Yhteystiedot
Vastuuhoitaja Riitta Häyry
riitta. hayry (a) uta.fi
gsm 050 345 6985
hpv.vaasa (a) uta.fi

Nuorten rokotetutkimukset
Raastuvankatu 12-14 D 50
65100 Vaasa

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 12.9.2011 11.38 Muokkaa