Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Seksuaaliterveys

WHO on määritellyt seksuaaliterveyden käsitteen vuonna 2002. Sen mukaan seksuaaliterveys on fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila suhteessa seksuaalisuuteen. Se ei ole pelkästään sairauden tai vajaatoiminnan poissaoloa. Hyvä seksuaaliterveys edellyttää positiivista ja kunnioittavaa asennetta seksuaalisuuteen. Se sisältää mahdollisuuden nautinnollisiin ja turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin ilman pakottamisesta, riistoa ja väkivaltaa. Jotta hyvä seksuaaliterveys voidaan saavuttaa ja ylläpitää, tulee kaikkien ihmisten seksuaalioikeuksia kunnioittaa ja suojata sekä saattaa ne voimaan.

Hyvän seksuaaliterveyden saavuttaminen ja ylläpitäminen sisältävät seksuaalikasvatuksen, seksuaalisen kehityksen suojaamisen, tuen sukupuoliselle kypsymiselle, molempien sukupuolten arvostamisen, riittävän, ymmärrettävästi annetun, oikeassa kehitysvaiheessa ja oikein kohdennetun tiedon, yksilöiden oikeuden vastuullisiin ja tietoon perustuviin valintoihin ja riittävät, korkeatasoiset seksuaaliterveyspalvelut. (Väestöliiton seksuaaliterveyspoliittisen ohjelma)

Nuoren seksuaaliterveyteen vaikuttavat mm. koti, koulu, perusterveydenhuolto, ystävät ja harrastukset. Papilloomavirusrokotetutkimusten puitteissa on nuorille välitetty itsensä ja sen myötä myös toisen arvostamisen tärkeyttä sekä omasta hyvinvoinnistaan huolehtimista. Samoin asenteita, jotka perustuvat myönteisiin ja kunnioittaviin arvoihin, jotta nuoret välttyisivät turhilta riskeiltä ja vahingollisilta päätöksiltä.

Näillä sivuilla käsittelemme seksuaaliterveyden laajasta alueesta vain sukupuoliteitse tarttuvia sairauksia.

Katso video SPR ja Väestöliitto tarjoavat nuorille seksuaalivalistusta - kesto 3.10

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 10.3.2009 15.17 Muokkaa