Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

B-hepatiitti

Hepatiittia eli maksatulehdusta aiheuttavat hepatiitti A- ja B -virukset. Hepatiitti tarttuu veren välityksellä (mm. huumeneulojen kautta), hepatiitti B myös suojaamattomassa seksissä. Se voi myös tarttua äidistä lapseen raskauden ja synnytyksen aikana.

Hepatiitti B itää tavallisesti useita kuukausia ja sen oireita ovat kuume, pahoinvointi, oksentelu, lihas- tai nivelsärky sekä ripuli.

Noin viisi prosenttia tartunnan saaneista jää viruksen kantajiksi pysyvästi. Kaikki tartunnan saaneet eivät välttämättä saa oireita lainkaan. Myös krooninen maksatulehdus, maksakirroosi ja maksasyöpä voivat uhata hepatiitti B:n kantajaa.

Hepatiitti B todetaan verikokeella ja sitä vastaan on olemassa tehokas rokote. Hepatiitti B on paljon harvinaisempi tauti kuin klamydia ja kondylooma. Vuonna 1999 Suomessa todettiin noin 550 hepatiitti B- tartuntaa. Osa parantuneista voi jäädä taudin kantajiksi ja he voivat levittää hepatiitti B:tä edelleen.

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 23.1.2009 10.17 Muokkaa