Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Herpes

Herpeksen aiheuttaa herpes simplex -virus. Herpes tarttuu suojaamattomassa seksissä iho- tai limakalvokosketuksessa. Ihon tai limakalvon haavaumat ja tulehdukset edesauttavat taudin tarttumista. Lapsi voi saada herpestartunnan äidiltään synnytyksessä.

Herpesviruksia on olemassa kahta tyyppiä: herpes simplex 1 -virustyyppi aiheuttaa yskänrokkoa huulten alueella. Yskänrokko voi tarttua sukupuolielimiin suojaamattoman suuseksin välityksellä. Herpes simplex 2 -virus aiheuttaa kuitenkin useammin sukupuolielimiin ilmestyvän herpeksen.

Herpeksen oireet ilmaantuvat viikon kuluessa tartunnasta. Ensioireet ovat kutinaa, kipua ja pistelyä sukupuolielimissä. Muutaman vuorokauden kuluttua tartuntakohtaan ilmaantuu punoistusta, turvotusta ja rakkuloita, jotka haavautuvat limakalvoilla nopeasti.

Miehellä oireita esiintyy yleensä esinahassa, terskassa tai peniksen varressa. Naisella puolestaan oireita on kohdunkaulassa, ulkosynnyttimissä tai peräaukon ympärillä.

Muita herpeksen oireita voivat olla imusolmukkeiden turpoaminen ja kipeytyminen sekä päänsärky, pahoinvointi ja kuume, myös virtsaamisvaivoja ja naisella vuotoa emättimestä voi esiintyä.

Herpeksen oireita voidaan tehokkaasti lievittää ja uusien rakkuloiden syntyä ehkäistä lääkkeillä. Oireet uusiutuvat joillakin kuukausittain, joillakin muutaman kuukauden välein ja joillakin eivät enää koskaan. Uusintainfektion voivat laukaista esimerkiksi stressi, infektiot, kuukautiset tai yhdyntä. Vuosittain uusia herpestartuntoja arvioidaan olevan noin 6 000.

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 23.1.2009 10.17 Muokkaa