Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

HIV ja AIDS

HI-virus tuhoaa veren valkosoluja, jotka puolustavat elimistöä taudinaiheuttajia vastaan. Valkosolujen tuhoutuessa ihmisen vastustuskyky erilaisia tartunta- ja tulehdustauteja vastaan heikkenee.

HIV-tartunnan saanut henkilö voi olla useita vuosia oireeton. AIDS eli immuunikato on HI-viruksen aiheuttaman sairauden viimeinen vaihe. Tartuntahetkestä aidsin puhkeamiseen kuluu keskimäärin kymmenen vuotta, mutta aika voi vaihdella aina 20 vuoteen saakka.

HIV tarttuu yleisimmin suojaamattomassa seksissä. HI-virus voi tarttua veren välityksellä esimerkiksi huumeneuloista ja -ruiskuista. HIV- positiivinen äiti voi tartuttaa lapsensa raskauden, synnytyksen tai imetyksen yhteydessä.

HIV on pitkään oireeton, osa saa ensioireita 1-8 viikon kuluttua tartunnasta. Näitä oireita ovat esimerkiksi kuumeilu, päänsärky, kurkkukipu, ihottuma, nivelsärky ja imusolmukkeiden turpoaminen. Ensioireet häviävät muutamassa viikossa ja ovat usein niin lieviä, ettei tartunnan saanut edes niitä huomaa.

AIDS-vaiheessa HIV-tartunnan saaneen henkilön elimistö ei kykene enää puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan. Tyypillisiä AIDS-vaiheen sairauksia ovat esimerkiksi keuhkokuume, tuberkuloosi ja erilaisten mykobakteerien aiheuttamat tulehdukset.

Nykyisillä lääkkeillä positiivisten henkilöiden elämänlaatu on hyvä. HIVin ja aidsin puhkeamista voidaan siirtää useita vuosia.

Vuosittain Suomessa on todettu HIV-tartuntoja noin sata ja vuoden 2002 lopussa tartuntojen määrä oli yhteensä 1491 tartuntaa.

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 23.1.2009 10.06 Muokkaa