Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Klamydia


Klamydiatulehduksen aiheuttaa Chlamydia trachomatis (suom. klamydia) -niminen bakteeri. Se on yleisin bakteerien aiheuttama, seksiteitse tarttuva tauti.  Arviolta parikymmentä tuhatta ihmistä saa vuosittain klamydiatartunnan. Taudin yleisyyden vuoksi kaikilla, jotka harrastavat seksiä ilman kondomia on mahdollisuus saada klamydiatartunta, jos kumppanilla on ollut yksikin yhdyntä tai limakalvokontakti aiemmin.

Tartunta ja taudin oireet

Klamydia tarttuu suojaamattomassa seksissä (emätinyhdynnässä, suuseksissä, peräsuoli-yhdynnässä). Se voi myös tarttua synnytyksessä äidistä lapseen.  

Klamydian aiheuttama infektio on usein oireeton ja mahdolliset oireet alkavat yleensä vasta 1-3 viikon kuluttua tartunnasta, joskus jopa paljon myöhemmin.

Naisilla oireina on yleensä epätavallista valkovuotoa, kutinaa ja kirvelyä virtsatessa. Myös alavatsa ja ristiselkä voivat olla kipeitä ja voi nousta kuumetta. Jos klamydiaa ei hoideta ajoissa, seurauksena  voi olla myös kohdun limakalvon, munatorvien tai peräsuolen tulehdus.

Miehelle klamydia aiheuttaa yleensä virtsaputkentulehduksen, jolloin virtsatessa kirvelee ja peniksestä erittyy limaa tai märkää.

Mahdolliset jälkiseuraukset

Klamydian aiheuttamia tauteja ovat naisilla sisäsynnytinelinten tulehdus ja miehillä virtsaputkentulehduksen seurauksena kehittyvä lisäkivestulehdus. Oireetonkin klamydia voi aiheuttaa sekä naisesta että miehestä johtuvaa lapsettomuutta. Tauti voi myös altistaa kohdun ulkopuoliseen raskauteen.

Jälkitauteina klamydia voi aiheuttaa myös nivel- ja silmätulehduksia.

Klamydiatesti ja hoito

Klamydiaa tutkitaan virtsanäytteestä (noin kahden viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta). Ennen näytteenottoa on oltava vähintään 2 tuntia virtsaamatta. Klamydia hoidetaan antibiooteilla, yleisimmin kerta-annoksena otettavalla atsitromysiini-lääkityksellä. Todetun klamydiainfektion lääkitys on yleensä maksuton. Myös kumppanin hoito on erittäin tärkeää!  Ilmaisiin seksitautitesteihin voi hakeutua omaan terveyskeskukseen. Yliopisto- ja keskussairaaloiden yhteydessä toimii sukupuolitautien poliklinikka, jonne voi myös hakeutua testeihin.

Ennaltaehkäisy

Seksitaudit ehkäistään ainoastaan välttämällä riskitilanne tai käyttämällä kondomia. Klamydia tarttuu seksikontaktissa. Jos kummallakaan ei ole aikaisemmin ollut seksikontaktia, seksitauti ei voi tarttua.

Katso video Klamydia: ennaltaehkäisy ja hoito - 3.16

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 7.4.2010 11.06 Muokkaa