Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Kondylooma

Papilloomavirustyypit 6 ja 11 (HPV6 ja HPV11) aiheuttavat kondylooman eli visvasyylän, joka kuten klamydiakin tarttuu suojaamattomassa seksissä. Kondylooma on yleisin sukupuolitauti Suomessa.

Kondyloomassa oireiden alkaminen vaihtelee kolmesta viikosta useaan kuukauteen tai jopa vuoteen. Kondyloomassa sukupuolielinten limakalvoilla, iholla tai peräaukon ympärillä ilmenee pieniä näppylöitä tai kukkakaalimaisia muutoksia ja syyliä.

Miehillä kondyloomamuutoksia voi näkyä terskassa, virtsaputken suussa, esinahassa tai peniksen varressa. Naisella voidaan todeta muutoksia häpyhuulissa, virtsaputken suussa, välilihassa, emättimessä ja kohdunsuussa. Molemmilla kondyloomamuutoksia voi esiintyä myös nivustaipeissa, reisien sisäpinnoilla ja joskus myös virtsarakossa.

Aina visvasyylät eivät ole selkeästi havaittavia näppylöitä tai syyliä, vaan ne voivat näkyä pelkästään ihon tai limakalvon epätasaisena pintana. Joskus kondylooman oireena voi olla pelkkä kutina.

Syylämäisiä kondyloomia tavallisempi HPV-infektion aiheuttama limakalvovaurio. Useimmiten nämä muutokset ovat HPV-tyyppien 16 ja 18 aiheuttamia, mutta muitakin HPV tyyppejä 31, 33, 35, 45, myös 6 ja 11 tavataan. Esimerkiksi kohdunkaulassa esiintyvä limakalvovaurio on oireeton ja sen paranemistaipumus on HPV-tyypistä riippumatta suuri, ja aina suurempi kuin se että tämä viruksen aiheuttama muutos jäisi pysyväksi. Oireettomatkin HPV:n aiheuttamat limakalvovauriot ovat todettavissa gynekologisessa irtosolu- eli PAPA-kokeessa

Kondyloomaa ja limakalvovaurioita tutkitaan ulkoisesti tarkastelemalla sekä naisille tehtävillä gynekologisilla tutkimuksilla ja kohdunsuun tähystyksellä, joka suoritetaan suurentavalla kolposkoopilla PAPA-kokeella. Papilloomavirusta vastaan ei ole olemassa lääkettä, minkä vuoksi kondyloomaa ja limakalvovaurioita on vaikea hoitaa. Kondylooman hoidossa voidaan käyttää monia eri hoitotapoja, kuten laserhoitoa, leikkausta, penslausta ja visvasyylien hoitoon tarkoitettua emulsiovoidetta.

Usein taudin rauhoittamiseksi tarvitaan monia hoitokertoja. Viruksen aiheuttamia solumuutoksia ja limakalvovaurioita voidaan seurata, hoitaa ja poistaa PAPA-kokeen tulosten perusteella. Kondyloomat ja limakalvovauriot voivat myös uusiutua, joten seuranta hoidon jälkeen on tärkeää. Vuosittain HPV-tartunnan saa arviolta noin 30 000 ihmistä.

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 23.1.2009 10.18 Muokkaa