Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Kuppa eli syfilis

Kupan aiheuttaa Treponema pallidum-niminen bakteeri. Kuppa tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä raskauden aikana äidistä lapseen.

Kupan itämisaika on tavallisesti 3-4 viikkoa, mutta se voi venyä jopa kolmeen kuukauteen. Kuppatauti on kolmivaiheinen ja vaiheiden välillä ei esiinny oireita.

Ensimmäisessä vaiheessa sukupuolielimiin ilmestyy kivuttomia haavoja. Nivusten imurauhaset voivat myös suurentua. Oireet paranevat itsestään ja tauti siirtyy seuraavaan vaiheeseensa.

Toisessa vaiheessa 2-4 kuukautta, joskus jopa 2 vuotta tartunnasta kupan aiheuttanut bakteeri on levinnyt jo lähes koko elimistöön. Oireita ovat päänsärky, kurkkukipu, hiustenlähtö, kuumeilu ja ihottuma. Vaivat menevät jälleen ohi ilman hoitoa.

Kolmannen vaiheen oireet ilmenevät usein vuosikymmeniä myöhemmin, kaikille kuppaa sairastaville niitä ei tule ollenkaan. Kolmannessa vaiheessa tauti vahingoittaa keskushermostoa, verenkiertoelimiä, ihoa ja limakalvoja.

Kuppa tarttuu jo itämisaikana sekä taudin ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa. Kuppa todetaan oireiden perusteella sekä verikokeella 4-5 viikon kuluttua tartunnasta.

Kuppaa voidaan hoitaa tehokkaasti penisilliinillä. Suurin osa kuppatartunnoista saadaan ulkomailta, lähinnä Venäjältä ja Baltiasta, missä tauti on yleisempi kuin Suomessa.

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 23.1.2009 10.18 Muokkaa