Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Tippuri eli gonorrea

Tippurin aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae-niminen bakteeri eli ns. gonokokki.

Tippuri tarttuu suojaamattomassa seksissä. Synnytyksessä se voi tarttua äidistä lapseen. Käsien välityksellä tippuri voi aiheuttaa silmätulehduksen, tippurin voi saada myös peräaukkoon tai nieluun.

Tippuri itää elimistössä muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Oireina taudista ovat virtsaamiskivut sekä naisilla että miehillä, ja märkäinen vuoto. Naisilla esiintyy lisäksi valkovuotoa sekä munanjohtimien ja munasarjojen tulehduksia.

Tippurista voi suuseksin kautta tulla nielutippuri, jonka oireet ovat samanlaisia kuin angiinan.

Tippuri todetaan virtsaputkesta, kohdunsuusta, nielusta tai peräaukosta otettavasta näytteestä. Tippuria hoidetaan antibiooteilla. Hoidon jälkeen tehdään mahdollisimman pian jälkitarkastus.

Hoitamattomasta tippurista voi seurata naisille lapsettomuutta ja miehille esimerkiksi lisäkivestulehdus, joka heikentää hedelmällisyyttä ja voi johtaa lapsettomuuteen.

Tippuri, kuten kuppakin ovat klamydiaa ja kondyloomaa paljon harvinaisempia sukupuolitauteja. Vuonna 1999 todettiin 242 uutta tippuritapausta.

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 23.1.2009 10.19 Muokkaa